מים הם המשאב החשוב ביותר עבור בני האדם ובאופן כללי לחיים על פני כדור הארץ. על-מנת להבטיח אספקת מים רציפה לכל הדירות, פרוסים בכל רחבי הארץ צינורות שמובילים את הנוזל החיוני לכל בניין ובניין. כשהבניינים החלו לצמוח לגובה, צץ אתגר חדש – להצליח להוביל את המים גם אל הדירות שבקומות העליונות. הסיבה לקושי היא שהמים מגיעים בגובה פני הקרקע, וככל שהדירה שוכנת במרחק רב יותר מהאדמה כך נדרש כוח רב יותר להרים את המים אל הגובה הרצוי. הפתרון שנבחר הוא הקמת מאגרי מים בכל הבניינים בני 4 קומות ומעלה – והוא יצר בעיה חדשה: מאגרים אלה עלולים לצבור לכלוכים וזיהומים מסוגים שונים, ובפרט חיידקים, מתכות וחומרים כימיים שממש לא כדאי שיגיעו אל הברזים בבתים. המענה הנכון לבעיה זו הוא חיטוי מאגרים באמצעות ציוד ייעודי וע"י אנשי מקצוע מוסמכים – וכדאי לדעת מתי נדרשת פעולה זו.
לקראת אכלוס בניין חדש
מצב אחד שבו נדרש חיטוי מאגרים הוא לאחר השלמת הקמת בניין חדש, כזה שכולל מאגר מים. פעולה החיטוי הינה הכרחית עוד לפני שממלאים במאגר מים, וללא השלמתה לא ניתן לקבל היתר אכלוס ("טופס 4") עבור הבניין. בנוסף חובה להפקיד את ביצוע החיטוי בידי חברה שמוסמכת לכך ע"י משרד הבריאות.
אחת לשנה
לאחר החיטוי הראשוני יש לבצע חיטוי נוסף של המאגר בכל שנה. הטיפול התקופתי מבטיח ניקיון טוטאלי של הדפנות של המאגר, של קרקעית המיכל ובהתאם גם של המים שמגיעים לכל דירה ודירה בבניין.
כשישנו חשד לבעיה באיכות המים
גם במקרים שבהם מתעורר חשש שמא המים לא נקיים חשוב להזמין איש מקצוע מנוסה שיבדוק את המצב, ובמידת הצורך יחטא את המאגר גם אם עדיין לא חלפה שנה ממועד ביצוע החיטוי האחרון. כדאי לקחת בחשבון שלפעמים חודרים אל המאגר מזיקים שונים כמו מכרסמים או אפילו יונים, ואלה עלולים לזהם את המים ולגרום לנזקים חמורים אם לא יבוצע חיטוי מידי.
כיצד מתבצע חיטוי מאגרים?
חיטוי מאגרים כולל את ריקון המיכל, ניקוי יסודי של הדפנות ושל הקרקעית, שטיפת המיכל באמצעות קיטור קר, שאיבה של המים שמצטברים לאחר כל טיפול בקיטור ולבסוף כשהמיכל נקי מעל לכל צל של ספק חיטוי בכלור. להשלמת הטיפול מתבצע דיגום של המים שמוזרמים אל המאגר כדי לוודא שהם נקיים.