בעבר, היה נהוג באופן כמעט אוטומטי לשלוח מטופלים הסובלים ממחלות נפשיות, להסגר במוסדות פסיכיאטריים שונים. עם השנים נוצרה ההבנה שלא לכולם מתאים להיות סגורים במוסד, וכי לאחרים יתאימו אולי חלופות אשפוז אחרות, כמובן שהכל תלוי במצבו הפרטי של המטופל. ישנן מחלות נפש שהגיעו לרמה כה קשה בשל הזנחה או חוסר תשומת לב למצב, עד שהמטופל יהיה חייב להישאר במוסד הפסיכיאטרי לשארית חייו.
חלופות אשפוז פסיכיאטרי בישראל
בישראל קיימות כמה חלופות אשפוז אפשריות:
- בית מאזן – מיזמים שכאלו החלו לפעול בישראל בשנים האחרונות, כשבאופן עקרוני מדובר בבית בו מתגוררים כמה מטופלי נפש, אותם יכולים לבקר משפחה וחברים. הבתים המאזנים פועלים בגישה הדוגלת בעיקר בראייה חברתית וקהילתית, שאיפה להפחתת הטיפול התרופתי וצמצום דרמתי של האשפוזים. לרוב מתקבלים לבתים המאזנים מטופלים שאינם סובלים ממחלות מורכבות או התמכרויות, והצוות הרפואי יורכב בדרך כלל מכמה פסיכיאטרים ואחיות, עובד סוציאלי, תרפיסטים ומדריכים המלווים את המטופלים 24 שעות ביממה.
- מרכזים למשפחות – בבנימינה הוקם מרכז מיוחד המספק טיפולים אינטנסיביים למשפחות שנקלעו למשבר על רקע מצבו הנפשי של אחד מבני המשפחה. המטרה היא להשיג חלופה לאשפוז, ומשלב טיפול המערב את בני המשפחה יחד עם טיפול בקליניקה על ידי פסיכיאטרים, תרפיסטים, עובדים סוציאליים ועוד. הטיפול כמובן משתנה ממשפחה למשפחה.
- אשפוז ביתי – ישנם מוסדות המאפשרים – במידה ומצבו הנפשי הבריאותי של המטופל מאפשרים זאת – להעביר את האשפוז לביתו הפרטי. העובדה שכעת יהיה המטופל בסביבתו הטבעית, מוקף במשפחה, חפצים ורהיטים שהוא מכיר ומרגיש ביניהם נוח, תקל על הטיפול ותעזור לו לשתף פעולה ביתר קלות על מנת להשיג את התוצאות הרצויות.
אשפוז ביתי כחלופה הטובה ביותר
מבין חלופות אשפוז הקיימות אין ספק שאשפוז ביתי הוא האופציה הטובה ביותר, שכן מלבד העובדה שהמטופל נמצא בסביבה המוכרת והטבעית ביותר עבורו, גם בני המשפחה יוכלו להיות סביבו בכל זמן מבלי לוותר על זמנם הפרטי ולהתעסק בנסיעות והתרוצצויות לבית החולים. כשהמטופל מוקף בצוות הרפואי הטוב ביותר, המשפחה והסביבה הטבעית – יהיה קל יותר להחזיר אותו לשגרה מלאה ומאוזנת.
השאר תגובה